BİTOLA MANASTIR SAAT KULESİ

 

BİTOLA MANASTIR SAAT KULESİ

Makedonya’da en çok adını duyduğumuz ve bildiğimiz şehir kuşkusuz Bitola’dır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, çevresindeki bulunan eski manastır artıklarından dolayı "Manastır" adı verilen şehir bugün Makedonyalılar tarafından Bitola olarak adlandırılmaktadır. Bitola adının Eski Kilise Slavcasındaki Obitel “manastır ve konut” sözünün zamanla canlılığını yitirip “o” sesini kaybetmesiyle ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Şehir önemli bir konaklama merkezidir. Şehir Osmanlı döneminde önemli bir üs olarak kullanılmıştır. Bitola Pelagonya vadisinin güney bölümünde Yunanistan sınırına yakın konumdadır, kent Baba dağı eteklerinde ve Dragor nehri kıyısında kurulmuştur… Özellikle son zamanlarda tüm turistlerin Balkanlara olan ilgisinden Üsküp’den sonra Bitola’da nasibini almış durumdadır.
Şehre giden Türk turist sayısında son yıllarda büyük artış gözlemlenmektedir. Bitola önemli bir endüstri, ticaret, eğitim ve kültür merkezi haline gelmiştir. Yaklaşık 20 ülkenin konsoloslukları da bu şehirdedir, bu sebeple şehre konsolosluklar şehri de denir. Şehrin nüfusu 95,000 civarındadır. 20'inci yüzyılın başlarında dönemin en modern şehirlerinden birisi haline gelmiştir.
Bitola, gerek aristokrat havası ile gerekse binaların neo-klasik tarzda inşa edilmesi ile Makedonya’da Avrupa şehri atmosferini en fazla yansıtan şehir olduğundan Makedonyalıların da en fazla sevdiği şehirlerarasındadır. Aynı zamanda ülkenin ikinci büyük şehri unvanına da sahiptir.

Bitola’ya gitmişken Bitola Saat Kulesi gezilmesi gereken önemli yerlerden biridir. Bunun yanı sıra Manastır Askeri idadisi, burası Mustafa Kemal Atatürk’ün idadi (lise) eğitimini aldığı okuldur. Burası müze olarak korunmaktadır. İçinde Atatürk’e ait az sayıda eşyayı da barındırmaktadır ve giriş kapısında tarihi anlatan bir tablonun üzerinde Atatürk’ün fotoğrafı bulunmaktadır.

Manastır Bedesten’inde Osmanlıdan kalma 86 adet dükkân bulunmaktadır. Dükkânların büyük çoğunluğu hala Osmanlı döneminin mimari özelliklerini korumaktadır, büyük demir kepenkleri ve eski işlemeleri bulunmaktadır. Manastır’da Osmanlı’dan miras kalan en önemli eserlerden birisi olan İshak Çelebi Camisi, Dragor çayı kıyısında, Yeni Cami ve Saat Kulesi’nin karşısında bulunuyor. Yeni cami, Tarihi postane, St. Dimitrie ve St. Bogrodorico ve Haroklea kiliseleri de şehrin en popüler yerleridir.
Manastır'da, Osmanlı'dan günümüze ulaşan eserlerin başında; Bitola Saat Kulesi gelir. Adeta şehrin amblemi haline gelen Bitola Saat Kulesi yaklaşık 30 metre uzunluğundadır. 17. yüzyılda inşa edilen Bitola Saat Kulesi St. Demetrious kilisesinin inşa edildiği dönemde son görünümünü 1900’lü yılların sonunda almıştır.
Saat kulesine giriş kulenin kuzey tarafındandır ve büyük mermer bloklar ile çevrelenmiştir. Yaklaşık 100 adımda saat kulesinin sonuna ulaşılmaktadır. 1927 yılında saat mekanizması değiştirilmiştir ve bazı ufak değişiklikler de yapılmıştır. Üzerindeki saatin II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından değiştirilerek yerine yenisi konduğu, eski saatin görünüşünde rakamlar siyah saatin kendisi beyazdı ve şimdikinden daha küçüktü.

            1936’da saat mekanizması bir kez daha değiştirilerek 15 yeni çan daha ilave edilmiştir. 1962 yılında mekanizma yenilenmiş ve 1970’de kulenin içerisine piyano yerleştirilmiştir. Bu saat kulesi mekanizması farklılığı açısından dünyadaki 180 kuleden biridir. Müzik içeriği bu saat kulesini daha orijinal yapmaktadır. Her altı saatte bir Bitola Babam Bitola, Biljana Platno çalınmaktadır.
Saat kulesinin tepesine sonradan bir Ortodoks haçı ilave edilmiştir. Eğitime önem veren Makedonyalıların ikinci üniversitesi olan St. Kliment Ohridski üniversitesi Bitola’da bulunmaktadır.
St. Kliment Ohridski Üniversitesi geniş eğitim ağı içerisinde 3 ve 4 yıllık programlar dâhilinde alınabilecek lisans programları bulundurmaktadır. ECTS kredi sistemi uygulanan üniversitede 180 kredi 3 yılda bitirilebilecek bir lisans programına denk gelmekte, 240 kredi ise 4 yıllık bir lisans programına denk gelmektedir. Üniversitenin öğrencilerden son aşamada istediği tez ise akademik diplomanın alınma koşulunu oluşturmaktadır.
Türk öğrencileri içinde Makedonya’da eğitim çok cazip hale gelmektedir. Başta YÖK denkliğinin verilmesinin yanı sıra OYS sınav stresinin olmaması ve tam olarak Türkiye’de üniversiteye hazırlanırken gidilen dershane paralarına denk gelmesi sebebi ile tercih edilmektedir.

 


Hem Avrupa üniversitelerinden birinden mezun olurken, yabancı dil becerilerinizi de geliştirmek için son derece güzel fırsatlar sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Türk vatandaşlarının çokluğu nedeniyle de Makedonya Bitola’da kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz. Bitola’nın Üsküp’e olan uzaklığı sadece 175 km’dir. Türkiye’den Üsküp’e hava yolu ile daha sonra Bitola’ya karayolu ile geçme imkânı bulunmaktadır.
Popüler pizza restoranları arasında Millenium ve Bure bulunmaktadır. Genellikle kış aylarında gece hayatının vazgeçilmezleri kafe ve barlardır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka Makedonya şaraplarından tatmanızı öneririz. Cabernet Sauvignon Kırmızı şaraptan sonra diğer tercih edilen Tikveş Alexandira beyaz şarap, Tikveş – Tga Za Jug kırmızı şaraptır. Ülke toprakları genelde engebeli araziden meydana geldiğinden kara iklimi hâkimdir. Yaz ayları, sıcak ve kurak, kışları ayları da genellikle soğuk geçmektedir.
Bitola’da yerel mutfakları tatmak isterseniz mutlaka Pekera Tserara ve Kaj Popo restoranlarını tercih edebilirsiniz. Bitola’nın merkezinde bulunan Epinal Otelinde ise birbirinden leziz menü çeşitliliği ile yemeklerinizi afiyet ile tadarken bir yandan da ruhunuzu dinlendirecek hatta kimi zaman şenlendirecek Makedon müziklerini dinleyebilirsiniz. Üstelik Bitola Saat Kulesine çok yakındır.
Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezi öğrencilere Makedonya’da üniversite okumanın kapılarını açmaktadır. Sizi mimarisiyle geçmişe götürecek Bitola Saat Kulesi’ni görebilir ve Osmanlı dönemine ait ishak Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz Dragon Nehri’nin diğer tarafına geçerek Patiseri’nin lezzetli Balkan böreklerini tadabilirsiniz.
Makedonya’da üniversite okumak, tüm dünyada geçerli bir diploma sahibi olmak ve avantajlardan faydalanmak istiyorsanız Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezine mutlaka başvurun. Genç bireylere özel olarak en uygun üniversite seçilmekte danışma ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır. İsterseniz Eurostar’ın üniversite tanıtım programlarına da katılabilirsiniz. Eurostar eğitim danışmanları seçmiş olduğunuz üniversite hakkında gerekli bilgiyi edinebilirsiniz. Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezi size bir telefon kadar yakındır… Fırsatlardan yararlanabilmek için kek yapmanız gereken irtibat telefonlarını arayarak deneyimli kadrosundan danışmanlık hizmeti almaktır.

 

 

HakkImIzda

EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi Danışmanlığı yurtdışında ve yurdumuzda başlattığı eğitim danışmanlık ve hizmetini Türkiye'de ve yurt dışında başarı ve titizlikle sürdürmektedir. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi yurtdışında bulundukları ülkelerde uluslar arası öğrencilere hizmet vermek amacı ile öğrencinin bireysel ve toplumsal yaşamın ve kademesini belirleyen kaliteye ve sürekliliğini tamamlanmayan, zamanın geri alınamayacağı gibi yarıda bırakılan hiçbir eğitimin yararlı olmayacağı, yarım bırakılan hiçbir hizmetin de faydası olmayacaktır ...
Devamı...

İLETİŞİM

İstanbul Merkez kayıt ofisi :

İstiklal Caddesi No:49 (Mavi han ) kat:5 Taksim/ İstanbul/ Türkiye

İstanbul Tel : 0212 244 66 00

İstanbul Faks: 0212 244 66 01

Mail Adreslerimiz:
info@yurtdisindaegitim.com.tr