MAKEDONYA YEMEKLERİ

 

MAKEDONYA YEMEKLERİ
Makedonya, Osmanlı’nın mirasını yüreğinde taşır. Örf ve adetlerine düşkün Türk toplumu olarak Makedon Türkleri gelenek ve göreneklerini ölünceye kadar yaşar ve yaşatırlar. Bu muhteşem örf ve adetler, birlik ve beraberlik ile yüzyıllar boyunca devam ettirilmiştir. Dedelerin ve ninelerin torunlarına bıraktıkları bu kültürel miras büyük bir aşk ile nesiller boyu uygulanmaktadır. Burada üniversite okumak bir ayrıcalıktır. En önemli özelliği Makedonya’da bir Türk kültürünün olması ve yaşayanların asla yabancılık çekmeyecek olmasıdır. Makedonya yemek kültürü de oldukça geniş bir mutfak ile her zevke hitap etmektedir. Osmanlı mutfağının en nadide tariflerini bulabileceğiniz Makedonya yemekleri ile hazırlanacak sofralarda herkes birbirinden lezzetli tatlar ile buluşacak ve tam bir ziyafet şöleni yaşayacaklardır.

Makedonyalılar kalabalık sofraları severler. Misafirperverdirler. Bu nedenle hemen her gece yemeğe misafirleri vardır. Misafir sofraları hazırlanırken şıklığa da önem verilir. Dantel ağırlıklı örtüler, beyazpeçeteler ve birçok ayrıntı birbiri ile uyumlu bir şekilde kombine edilerek sofralar hazırlanır. 
Makedon mutfağı et yemekleri, hamur işleri ve tatlıları ile göz doldurmaktadır. Elbasan Tava, Büryan,  Çılbır, Pincur, Tiganisa, Rumeli Köftesi, Kuru fasulye tava, Pastırmalı Kuru fasulye, Samsa, Pişi, Boşnak Böreği, Simit Poğaça, Damat Paçası, Kol böreği, Sütlaç, Sekerpare, Kaymaçina gibi birçok farklı lezzet Makedonya mutfağını meydana getirmektedir.

Makedonya yemekleri bol tereyağı ile yapılır. Iç yagi da oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Bu şekilde lezzet daha da artar. Sofraya oturulduğunda misafirlere önce çorba ikram edilir. Et yemekleri ana yemek olarak mutlaka servis edilir. Pilav ya da makarna eşlik eder. Masada aynı zamanda mezeler de yer almaktadır. Pincur, dövük biber son derece sevilen mezeler arasındadır. Salata çeşitleri de sofraları süslemektedir. Biber oldukça sevilmektedir. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde mutlaka en başta yer alacaktır. İşte sizler için Makedonya’yı tercih etmenizi sağlayacak unutamayacağınız lezzetlerden seçilmiş en çok beğenilen birkaç tarif.

Büryan da koyun etinden yapılan bir yemektir. Makedonya yemekleri arasında en çok yapılanlar arasında yer almaktadır. 1,5 kg kuzu eti, 3 su bardağı pirinç, 1 adet orta boy soğan, 2 adet büyük boy domates, 5,5 su bardağı et suyu, ½ su bardağı sıvı yağ, tuz 8 kişilik bir büryan için gerekli malzemelerdir. Et iri parçalara bölünür, altı su bardağı suda yumuşayana kadar haşlanır. Soğan küp şeklimde doğranır ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavrulur. Domatesin kabukları soyulur ve küp küp doğranarak soğana ilave edilir. Yıkanıp süzülen pirinç de aynı şekilde eklenir. Sürekli karıştırılarak kavrulur. Pirinç orta büyüklükte bir cam tepsiye alınır. Tepsiye yayılan pirincin üzerine etler yerleştirilir. Et suyu ve tuz da ilave edilerek 200 derecede ısıtılmış fırında suyu çekilene dek pişirilir.
Fasulye ise oldukça farklı bir yapılışa sahiptir. 500 gr kuru fasulye 1 gece önceden ıslatılır. Fasulyeler orta boy bir tencereye konur. Üstüne 5 cm aşacak şekilde su koyarak 1 saat kaynatılacaktır. Sonra fasulyelerin kevgire dökerek suyunu dökmek gerekmektedir. Fasulyeleri tekrar tencereye koyacağız ve üzerini 1 cm geçecek kadar su ilave edeceğiz. Su ekleyerek 45 dakika daha su çekilinceye dek pişireceğiz. Tavada 5 çorba kaşığı tereyağını eriterek önce kırmızıbiberi ardından da 50 gr ince dilimlenmiş sucuğu tavaya atacağız. Karışımı fasulyenin üzerine döküp karıştıracağız. İşte böylece Makedonya yemekleri içinden çok değişik bir lezzetin tadına bakmış olacağız.

Damatlara yapılan özel bir lezzet ise Damat Paçası olarak geçer. Oldukça zahmetli yapılışa sahip bu Makedonya Yemekleri arasında yer alan Damat Paçası en çok beğenilen tatlar arasında yer almaktadır. Damat Paçası için 3 yufka ( eskiler yufkaları kendileri açardı.) 3 adet tavuk budu, 1 su bardağı yoğurt, 3 yemek kaşığı silme un, 3,4 diş sarımsak, 1 yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağ, tuz ve tavukları haşlamak için 5-6 bardak su. Tavukları 5-6 bardak suda haşlayın. Suyu süzün ve sudan 3-3,5 bardak suyu ılıması için kenarı ayırın. Tavukları ufak parçalara didikleyin. Yufkaları elinizle irili ufaklı parçalara bölün. Hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yufkaları dizin. 175 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar 15 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız yufkaların üzerine kenarı ayırdığınız ılınmış tavuk suyunun 2,5 bardağını eşit bir şekilde dökün. Sıcak fırına tekrar verin. Fırını çalıştırmadan kendi ısısında 5 dakika bekletin. Diğer taraftan bir tencerede 3 yemek kaşığı unu, 1 su bardağı yoğurdu, tuzu, dövülmüş sarımsakları, 1 yumurtayı ve ¾ su bardağı tavuk suyunu ekleyerek çırpma teli ile iyice ve sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz 2-3 dakika daha ateşin üzerinde tutun ve indirin. Kıvamı çok koyu gelirse çok az tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Fırından aldığınız yufkanın üzerine didilmiş tavuk etlerini yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosu yayarak yedirin. Tekrar fırına vererek 10 dakika daha pişirin. Servis yaparken yağ kızdırıp yağa nane ve pul biber de atarak hazırladığınız karışımı da sos olarak eklemeyi unutmayın.
Makedon Yemekleri denilince akla ilk gelen elbette ki Boşnak Böreği’dir. Oldukça bereketli bir börektir. Fazla malzeme gerektirmeden de yapılabilir. Tabii kullanılacak malzeme çeşidi isteğe göre çeşitlenebilir. Soğanlısından ciğerlisine; patlıcanlısından pırasalısına birçok çeşidi yer almaktadır. Tepsinize göre tarifimiz değişiklik arz edecek; kullanılacak malzemeler artacak ya da azalacaktır. Orta boy davul fırın tepsisine göre tarifi şu şekilde olur. 750 gr unu masaya dökersiniz. Unun ortasını havuz şeklinde açarsınız. Yeteri kadar tuz koyarsınız. 250 gr un da masanızın bir kenarında mutlaka beklemelidir. Ilık suyu yavaş yavaş dökerek unu kulak memesi yumuşaklığında hamur haline gelene kadar yoğurursunuz. Hamuru 1 saat dinlendirirsiniz. Hamuru orta boy bir patates büyüklüğünde 17 parçaya bölersiniz. İlk olarak 9 parçayı ele alırsınız. Her parçayı önce bir tabak boyutuna getirirsiniz. Üzerine yağ sürer; sonrasında diğer parçayı yine aynı büyüklükte açar ve yağladığınız parçanın üzerine koyarsınız. Bu şekilde 9 parçayı da incecik açarak birleştirdikten sonra tepsinizin boyutuna göre büyütür ve tepsiye yerleştirirsiniz. Taban oluşmuş olur. Üzerine güzelce yağ sürersiniz ve küçük küçük doğradığınız 1 kg pırasayı (ister çiğ ister kavrulmuş olarak) yerleştirirsiniz. Hazırlanan içi tepsiye yerleştirdiğiniz tabanın üzerine yayarsınız. Üst tabanı da alt taban ile aynı şekilde hazırlayarak kenarlarını kapatırsınız. Böreğin üzerini de iyice yağlar ve önceden ısıttığınız fırına yerleştirirsiniz. Böreğinizin üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarabilirsiniz. Böreğin altının ve üzerinin pişip pişmediğine iyice dikkat ediniz. Böylece Boşnak Böreğinizi afiyetle yiyeceksiniz.

Makedonya yemekleri arasında yer alan Kaymaçina tatlısı da krem karamele benzer lezzeti ile Makedonların asla vazgeçemeyeceği tarifler arasında yer almaktadır. 1kg süt, 7 yumurta, 10 kaşık şeker ihtiyacımız olan malzemeler arasında yer almaktadır. Tüm malzemeler iyice çırpılır ve 170 derece de ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Makedonya’da eğitim alacak olan üniversite öğrencileri Makedonya yemekleri ile birbirinden güzel sofraların konuğu olacaklardır. Osmanlı’dan günümüze Rumeli Türkleri’nin yaşayan lezzetleri sizi bambaşka bir atmosferde ve harika lezzetlerde buluşturacaktır. Makedonya’nın nefis yemeklerini kampüs içerisinde bulunan restoran ve cafelerden tadabilirsiniz. Sizlere Makedonya’da eğitim görme fırsatları sunan Eurostar Yurtdışı Eğitim Merkezi ihtiyacınız olan her konuda sizlere destek vermektedir. Makedonya’da yaşam koşulları, gelenekleri ve yemekleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız Eurostar’ı mutlaka arayın. Geleneksel lezzetleri tadabilir ve muhteşem Makedon yemeklerinden vazgeçemeyecek ve ülkeden ayrılmak istemeyeceksiniz.

HakkImIzda

EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi Danışmanlığı yurtdışında ve yurdumuzda başlattığı eğitim danışmanlık ve hizmetini Türkiye'de ve yurt dışında başarı ve titizlikle sürdürmektedir. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi yurtdışında bulundukları ülkelerde uluslar arası öğrencilere hizmet vermek amacı ile öğrencinin bireysel ve toplumsal yaşamın ve kademesini belirleyen kaliteye ve sürekliliğini tamamlanmayan, zamanın geri alınamayacağı gibi yarıda bırakılan hiçbir eğitimin yararlı olmayacağı, yarım bırakılan hiçbir hizmetin de faydası olmayacaktır ...
Devamı...

ILETISIM

Istanbul Merkez kayit ofisi :

Istiklal Caddesi No:49 (Mavi han ) kat:5 Taksim/ Istanbul/ Türkiye

Istanbul Tel : 0212 244 66 00

Istanbul Faks: 0212 244 66 01

Mail Adreslerimiz:
info@yurtdisindaegitim.com.tr